Videó digitalizálás

A videókazettás felvételek többsége már rég elmúlt 10 éves, sőt nem ritkák a 20-30 éves kazetták. Ezek a kazetták még a megfelelő tárolás mellett is komoly minőségi veszteséget könyvelhettek el az eltelt évek folyamán, így a mentésük már égető kérdés.

A videókazátták hátrányai:

Mentés során mindig ügyelünk a kazetták épségére, sérült kazettát is hozhatsz, a szalagszakadást helyreállítjuk, a törött burkolatot cseréljük, és ezt követően a mentés megkezdhető.

Természetesen az is előfordulhat hogy a szalag minősége már olyan gyenge, hogy a rajta lévő anyag szinte nézhetetlen. Az ilyen felvételeken már nem lehet segíteni, csodát mi sem tudunk véghezvinni. Amennyiben a felvétel minősége véleményünk szerint már túl van az elfogadható minőségen, úgy azt jelezzük és csak akkor digitalizáljuk amennyiben megerősíted hogy így is szükséged van a felvételre.

Milyen formátumokba kérhető a mentés?

DVD Video formátum:

Hagyományos bolti DVD-vel megegyező formátum, asztali lejátszókban és számítógépen is lejátszható.

MPEG2 videó formátum

A felvételek alapvetően ebbe a formátumba kerülnek a mentés során, ebből kerül kialakításra a DVD formátum. Ezt feldaraboljuk, adathordozóra írjuk, és számítógépben lejátszható. Viszont az asztali lejátszók nem tudnak vele mit kezdeni!

DV Avi

Tömörítetlen videóformátum, emiatt a mérete akár 20-25GB is lehet. Azoknak ajánljuk, akik a felvételeiket maguk szeretnék megvágni, szerkeszteni. A mérete miatt ezt csak merevlemezre tudjuk menteni.

Audio digitalizálás

A hang lemezek, kazetták ugyanazokkal a problámákkal küzdenek mint a videókazetták. Minőségük folyamatosan romlik.

Az audió anyagokat a mentés után zajszűrjük, vagyis eltávolítjuk az olyan felesleges háttérzajokat, mint a sistergés, pattogás. Ezt követően történik meg számokra bontás és az igényelt formátumba mentés

Milyen formátumokba kérhető a mentés?

AUDIO CD formátum:

Bármilyen CD lejátszóban lejátszható formátum

Tömörítetlen WAV formátum:

A mentés során ebbe a formátumba mentjük az anyagot, ezt a formátumot szűrjük és daraboljuk számokra. Azoknak ajánljuk akik maguk szeretnék szerkeszteni a hanganyagot. A mentett fájlt merevlemezre, pendrive-ra vagy egyéb adathordozóra tudjuk menteni.

MP3 formátum:

Az egyik legnépszerűbb tömörített audió formátum. Ma már a legtöbb autós lejátszó is támogatja és lejátssza ezt a formátumot. A számok kis mérete miatt egy CD-re akár több mint 100 szám is ráfér, ami kb 5 órányi anyagot jelent. A hanganyagokat 320 kbit-es minőségben mentjük a legjobb minőség megőrzése érdekében.

Fotó szkennelés, felújítás

Minél régebbi egy kép, annál inkább meglátszik rajta az idő nyoma. A kép kifakul, elsárgul, karcolódik. Ha nem megfelelően tároljuk elszakad, gyűrődik, esetleg foltos lesz egy ráömlő folyadéktól.

A rossz minőségű papírképeidet óvatosan megtisztítjuk, majd szkenneljük. Ezután következik a kép digitális felújítása, aminek során kijavítjuk az eredetin található szakadásokat, foltokat, gyűrődéseket, helyreállítjuk a tónusokat. A papírképen módosítás nem történik, azt csupán szkenneljük.

A digitális felvételek előnyei:

Mintaképeinket itt megtekintheted:

Mintaképek